nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Emlékszoba nyílik Vitkovics Mihály irodalmár emlékére Egerben

Az egri születésű, szerb származású magyar irodalmár, Vitkovics Mihály életét és munkásságát bemutató emlékszoba nyílik pénteken Egerben.

MTI | 2012. január 11.
|  

Az emlékszoba a család nevét viselő épületben, a Vitkovics-házban, az egykori egri görögkeleti parókiában kap helyet. Az épület jelenleg azoknak az alkotásoknak ad otthont, amelyeket Kepes György világhírű fényművész adományozott Eger városának. Az emlékszoba létrehozásához 3 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Kulturális Alap.

Mint azt Holla Márta, a kiállítás kurátora az eseményről kedden tartott tájékoztatón hangsúlyozta: az 1778-ban Egerben született Vitkovics Mihály szerb származása és anyanyelve ellenére élharcosa volt a magyar nyelv terjesztésének és megújításának. Alapító tagja volt a Kazinczy-triásznak, amely Kazinczy Ferenc eszméinek és törekvéseinek pesti terjesztésére jött létre. Egyaránt írt epigrammákat, ódákat, egyéb lírai és népies költészeti műveket, prózát szerb és magyar nyelven, illetve fordítóként is jelentős a munkássága.

A Pesten keresett ügyvédként tevékenykedő Vitkovics otthona a korabeli magyar kulturális és irodalmi élet jelentős központjaként is működött. Ugyanakkor az 1829-ben elhunyt lelkes irodalomszervező már nem érhette meg, hogy a magyar nyelv a latin és a német mellett hivatalos nyelvvé váljon 1836-ban Magyarországon – mondta Holla Márta.

Arról is beszámolt, hogy együttműködési megállapodást kötöttek számos egri iskolával a reformkorról szóló rendhagyó irodalomórák megtartására. Emellett fel szeretnék venni a kapcsolatot a budapesti szerb tanítási nyelvű gimnáziummal és osztálykirándulások keretében látnák vendégül a diákokat.

A tárlat tablók, grafikák, kiadványok, levelek és egyéb dokumentumok segítségével mutatja be Vitkovics Mihály életét és munkásságát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X