-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kérlek, fejezd be a hülyeséget. Egyszer-kétszer talán vicces, de most ...2024. 11. 13, 12:05 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 12 kiegészítés: -A mai angolban a "kulcs" szó időben csak oda helyezhe...2024. 11. 13, 11:33 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: "..„ké” milyen meggondolásból jelentene 'eszközt', abba bele se merek gondolni....2024. 11. 13, 10:55 Szótekerészeti agybukfenc
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Metaforák helyett akkor mondd azt, hogy nt > nn. (Egyébként ezt se ...2024. 11. 13, 10:42 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 9 Gondolom félre értettél..: "....Csakhogy akkor a „keményebbé vált” volna" írt...2024. 11. 13, 10:06 Szótekerészeti agybukfenc
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Azt már tudjuk, hogy az angoloknál a hús fogalmába nem tartoznak bele a zsigerek, a háj viszont igen. Mi a helyzet a magyarral?
Néhány napja cikkeztünk arról, hogy fordíthatjuk angolra a hús szót. Belegondoltunk, hogy tulajdonképpen a magyar szó jelentéseit is érdemes megvizsgálni. Kapjuk elő tehát a szótárakat!
Az oldal az ajánló után folytatódik...
A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESZ.) az ismeretlen eredetű hús szónak két jelentését adja meg. Egyrészt emberi táplálékként hasznosítható állati izomszövetként vagy általánosságban harántcsíkolt izomzatként definiálják, másrészt a gyümölcsök ehető részeként. Ez utóbbi jelentés a TESz. szerint másodlagos, az elsőből alakult ki hasonlóságon alapuló névátvitellel.
A magyar nyelv értelmező szótára (ÉrtSz.) szerint a hús jelentése ennél bővebb, nem csupán az izomszövetre terjed ki. Első meghatározásként ezt olvashatjuk:
az emberi és állati test anyagának izomzatból és vérbő szövetekből álló lágyabb része.
Az ’emberi táplálék’ jelentésben azonban ez a szótár már nem csak az állati izomszövetet említi, hanem a zsigereket is. A háj, zsír viszont nem tartozik a húshoz, ellentétben az angol meat szóval. Sőt, a meghatározásban az is szerepel, hogy ezt a fajta húst forgalomba is hozzák. Ez nyilván túlzott általánosítás: a nagymama által levágott csirkének is húsa van, holott sosem hozzák forgalomba; és a például éhínség idején fogyasztott ürgehús is hús, pedig azt sem a boltban veszik.
Az ÉrtSz. még azt is megemlíti, hogy az izomszövetből vagy zsigerekből készített ételt is húsnak hívják. Arra nem tér ki, hogy bár a halak izomszövetét valóban húsnak nevezzük, az ebből készült ételt inkább halnak tituláljuk: Húst főzzek vagy halat?
Az ÉrtSz. természetesen a gyümölcsök, növények puha, általában ehető részét is említi – szintén bővebben, mint a TESz. A rendszertan kedvelőinek külön csemege, hogy a „Némely növények puha, húsos, gyak. ehető része” definíció után ezt a példamondatot olvashatjuk: „A gomba húsa.”. A gombákat ugyanis ma már nem a növényekkel veszik egy kalap alá, hanem külön országba sorolják őket.
Összességében azt állapíthatjuk meg, hogy a magyar hús az állatok izomszövetét vagy zsigereit jelenti, amit megfelelő előkészítés vagy sütés-főzés után rendszerint el is lehet fogyasztani. Az elkészített ételre is húsként utalhatunk. A szótárak ugyan csak az emberi fogyasztást említik, de természetesen az állateledelboltban is húst lehet kapni, és ha nem embernek, hanem kutyának főzzük meg, attól sem alakul át mássá. Emellett a növények és gombák puha, esetenként lédús részét is húsnak nevezik. Növényeknél és gombáknál azonban nem árt az óvatosság – egyes gombák és bogyók húsa nem fogyasztható, vagy akár halálosan mérgező is lehet!