-
Sándorné Szatmári: @mederi: 11 Kiegészítem a korábbi, mederi néven írt megjegyzésemet.. Ami a cikkben is kife...2025. 06. 05, 13:16 Falánk igék
-
nasspolya: @ganajtúrós bukta: www.reddit.com/r/linguisticshumor/s/BuJhBlK4t82025. 06. 01, 01:06 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Korábban számos valóban értelmetlen bejegyzések és viták fóruma is volt helyenk...2025. 05. 18, 16:36 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: A viták az új cikkek hiánya és a vitaképes kommentelők elmaradása miat...2025. 05. 14, 10:56 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 43 Remélem, hogy a 43. hozzászólást már nem törlitek (.. ezt is mentet...2025. 05. 14, 08:39 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Rákpáncélban található anyagból készült, sprayként felvihető burkolattal védenék meg a banánt a túl gyors éréstől, és tartanák frissen a gyümölcsöt kínai kutatók.
A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget. A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek bevonóanyagot.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozánsprayvel a zöld banánokat, azok 12 nappal tovább maradtak frissek.
„Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt, és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, de használhatják a boltokban és szállítás közben is” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap.