-
nasspolya: @ganajtúrós bukta: www.reddit.com/r/linguisticshumor/s/BuJhBlK4t82025. 06. 01, 01:06 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Korábban számos valóban értelmetlen bejegyzések és viták fóruma is volt helyenk...2025. 05. 18, 16:36 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: A viták az új cikkek hiánya és a vitaképes kommentelők elmaradása miat...2025. 05. 14, 10:56 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 43 Remélem, hogy a 43. hozzászólást már nem törlitek (.. ezt is mentet...2025. 05. 14, 08:39 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
ganajtúrós bukta: @Sándorné Szatmári: Erről igazából nem tudok és nem is akarok nyilatkozni, de hogy az lenn...2025. 05. 03, 21:09 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Egyebek mellett gancafőzőverseny, loksakóstolás és különleges kastélyséta szerepel a szombati acsai Gancafesztivál gasztronómiai és kulturális menüjében.
Zemenné Palecska Erika szervező az MTI-nek elmondta, hogy a fesztiválhoz idén a Szlovák Regionális Kulturális Nap is csatlakozik. A szervező, aki a betétprogramot koordináló acsai szlovák kulturális központ vezetője is egyben, hozzátette: a szlovák hagyományokat bemutató programra a környékbeli régiókból érkeznek a csoportok, az elsősorban fiatalokból álló együttesek saját népviseletükben jelennek meg. A kulturális bemutatkozást össztánc zárja, amikor valamennyi résztvevő közös csárdással köszön el.
A Pest megyei falu fesztiváljának középpontjában ebben az évben is a vidék jellegzetes szlovák ételei állnak, így a ganca, a loksa vagy a harula. „Mindhárom krumpliból készül, hiszen itt elsősorban a krumpli és a kukorica termett meg, ezekből azonban különböző ételvariációkat készítettek az itt élő földműves családok” – fogalmazott a szervező.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
„Akik részt vesznek a gasztronómiai versenyben, azoknak előbb el kell készíteniük a krumpliból, vízből, lisztből álló harulát, majd ezt kanállal kiszaggatva tepsiben vagy zsírban meg kell sütniük” – magyarázta Zemenné Palecska Erika. Az ízesítésnek számos módja van, megszórhatják hagymával, túróval, tejföllel, töpörtyűvel vagy sült szalonnával. „Az itt élők másik kedvence a loksa, amely hasonló alapanyagokból készül, de ez édesség: a palacsintaformába szilvalekvárt töltenek és mákkal meghintik” – fűzte hozzá.
Az ötödik éve megrendezendő fesztivál különlegessége, hogy erre a napra kitárulnak az évközben zárva lévő Prónay-kastély kapui és a település birtokba veheti az egykor szebb napokat látott barokk kastélyt és a hozzátartozó parkot. A programok is ehhez igazodnak: helytörténeti és más kiállítások kapnak helyet ilyenkor a termekben, a látogatók végigjárhatják az épületet és a kert is fontos funkciót kap az esti bál színhelyeként.