nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy egyszerű vérvizsgálat is kimutathatja a rákot?

Ezzel a hangzatos címmel közölt cikket az IflScience. A vérvizsgálat bizonyos állapotok kimutatására jó, de egyedüli diagnosztikai eszközként aligha képzelhető el...

nyest.hu | 2014. augusztus 1.
|  

Brit kutatók úgy gondolják, hogy nincs messze az az idő, hogy egy egyszerű vérvizsgálat segítségével diagnosztizálni tudják a rákot. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a vizsgálat kimutatja a rákot, illetve a daganat kialakulásához vezető, rák előtti állapotot melanomás, vastagbél- és tüdőrákos betegeknél. Ha a vizsgálat valóban kimutatja ezeket a betegségeket, akkor az sok pénzt és időt takaríthat meg a betegségek prevenciójában és gyógyításában – írja az IflScience.

A vizsgálat neve LGS-próba, és a limfociták genetikai állományának az érzékenységét vizsgálja. A limfociták a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják; a szervezet természetes védekező rendszerében van szerepük. A vizsgálatban a limfociták DNS-ét UV-sugárzásnak teszik ki, és azt vizsgálják, mennyire roncsolódik a DNS ennek hatására. „A limfociták igénybe vannak véve akkor, ha a szervezet valamilyen betegséggel küzd. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy tudunk-e valami mérhető változást találni akkor, ha ezeket a sejteket további igénybevételnek tesszük ki – például UV-sugárzásnak” – magyarázta Diana Anderson, a bradfordi egyetem kutatója a sajtónak.

A vizsgálatban 208 ember limfociáit vizsgálták; a betegek között 20 melanomás, 34 vastagbélrákos, 4 tüdőrákos, 18 melanoma-gyanús, 28 polipózisos és 10 krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő páciens szerepelt, valamint rajtuk kívül 94 egészséges önkéntes. A vérmintákat kódolták, randomizálták, majd UV-sugárzásnak tették ki.

Egy limfocita elektronmikroszkópos képe
Egy limfocita elektronmikroszkópos képe
(Forrás: Wikimedia Commons)

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a rákos betegek fehérvérsejtjeinek a DNS-e sokkal sérülékenyebb, mint a rák előtti állapotban levőké és az egészségeseké. „A rákosok DNS-e könnyebben roncsolódik az UV-fény hatására, ez a teszt ezt megmutatja” – nyilatkozta Anderson. A UV-fény által okozott károsodás úgy nyilvánul meg, hogy a DNS-darabkák csóva- vagy farokszerűen helyezkednek el a lánc után. Minél hosszabb ez a farok, annál inkább roncsolódott a DNS. A kutatók jelenleg klinikai vizsgálatokat folytatnak annak kiderítésére, mennyire hatékonyan tudja előrejelezni ez a vizsgálat a betegséget, és hogy segíthet-e a további – költségesebb, invazív – vizsgálatok szükségességének eldöntésében.

Forrás

Simple Blood Test Could Detect All Types Of Cancer

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X