nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szexuális toleranciát a tantervbe!

A 2015-ben életbe lépő közoktatási tervben rögzíteni kell az alapelvek között a nevelést a szexuális sokszínűség elfogadására.

MTI | 2014. január 12.
|  

A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya felvenné a szexuális sokszínűség elfogadására nevelést a közoktatási tantervbe. A katolikus és az evangélikus egyház pénteken bírálta a kezdeményezést, és korábban egy online petíció is indult ellene, amelyhez több tízezren csatlakoztak azután, hogy a héten nyilvánosan vállalta homoszexualitását egy volt válogatott labdarúgó.

A Zöldek és a szociáldemokrata párt (SPD) tartományi koalíciós kormányának elképzelése szerint a 2015-ben életbe lépő közoktatási tervben rögzíteni kell az alapelvek között a nevelést a szexuális sokszínűség elfogadására, és az iskolai oktatásban meg kell ismertetni a tanulókkal a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális emberek együttélésének, illetve a velük együttélés különböző formáit.

„Sok iskolában gond a homoszexuálisok kirekesztése” – mondta Andreas Stoch kulturális miniszter, az SPD politikusa a Focus című hírmagazinnak. A tárca még dolgozik az új közoktatási terven, ezért még nincsenek konkrét elképzelések arról, hogy miként építsék be az új elemet az iskolai oktatásba. Elképzelhető például, hogy amikor németirodalom-órán egy homoszexuális író munkásságát elemzik, akkor a tanár nemcsak a szerző műveiről, hanem a nemi önazonosságáról is beszélget a tanulókkal – mondta Andreas Stoch a Focus online kiadásában pénteken megjelent összeállítás szerint.

A tanárok önállóan dönthetnek majd arról, hogy melyik évfolyamban, hány éves kortól érintik a szexuális sokszínűség témáját. Egy osztályban, amelynek valamely tagját azonos nemű szülőpár neveli, a tanárnak az osztály életkorának megfelelő módon kellene beszélnie a tanulókkal erről a családi szerkezetről, azzal a céllal, hogy ne érje megkülönböztetés, kirekesztés a gyereket – mondta a miniszter.

A katolikus és az evangélikus egyház tartományi szervezetei pénteken közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a közoktatási tervnek igazodnia kell a tartományi alkotmányhoz és a német alaptörvényhez, amelyek alapján elsőbbséget élvez a házasság és a hagyományos családforma. Kiemelték, hogy kerülni kell az „ideologizálás és az indoktrináció” minden formáját.

Az oktatás Németországban a tartományok hatásköre. Baden-Württembergben már tavaly a nyilvánosság napirendjére került a szexuális sokszínűség elfogadására nevelésre vonatkozó kormányzati törekvés. Egy tanár november végén online petíciót indított a kezdeményezés ellen. A felhívás szerint a petícióhoz csatlakozók egyetértenek azzal, hogy tenni kell a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális emberek megkülönböztetése ellen, de úgy vélik, hogy a kormány terve „túllő ezen a célon”, és „pedagógiai, erkölcsi és ideológiai átnevelést” jelent.

A petícióhoz péntek estig 85 ezren csatlakoztak. Az aláírók száma azután indult meredek emelkedésnek, és az ügy is azután került az országos nyilvánosságba, hogy a napokban egy volt válogatott labdarúgó, Thomas Hitzlsperger a német labdarúgás történetében elsőként nyilvánosan vállalta homoszexualitását. Lépését igen széles körben, politikai pártoktól sportolói szervezetekig üdvözölték.

Megfigyelők rámutatnak, hogy Hitzlsperger „coming outja” nyomán a hagyományosan konzervatív beállítottságú Baden-Württembergen kívül nem keletkezett nagyobb közéleti vita, amelyben problémaként fogalmazódik meg a szexuális sokszínűségre nevelés, és számos tartományban már korábban – Észak-Rajna-Vesztfáliában például 1999-ben – bevezettek a stuttgarti kormány terveihez hasonló elemeket a közoktatásban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X