nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Na de hölgyem!

A zaklató levelek íróinak nehezebb dolguk lehet mostanság - a hozzáértő ugyanis akár a levél nyelvezetéből is megállapíthatja, nő vagy férfi a szerző. A BBC beszámolója szerint éppen egy gyűlölködő hölgy után kutat nagy erőkkel a nyomozóhatóság Angliában.

nyest.hu | 2009. október 2.
|  

Ha a gyűlöletbeszéd kérdése felmerül, a legtöbbször – emancipáció ide vagy oda – férfiak az érintettek. Nem mintha ne lenne realitása a szitkozódó nő figurájának, de a tapasztalatok és a bűnügyi jegyzőkönyvek szerint a szexuális vagy faji alapon történő zaklatás mögött az esetek nagy százalékában férfi elkövetők állnak.

Nem csoda hát, ha kissé megrökönyödve vette tudomásul a brit közvélemény: a szigetországban hónapok óta zajló zaklatási ügy, amely során számtalan uszító levél ért célba országszerte, valószínűleg női kéz munkájának az eredménye.

Hogy honnan a bizonyosság? Nos, bár a levelek egy részén talált azonos női DNS is hozzátett az eredményhez, ennél bonyolultabb módszert is bevetettek a nyomozás során a szakértők. Méghozzá a levelek nyelvezetének elemzését. A törvényszéki nyelvészet különféle módszereinek segítségével, ha néha nem is állapítható meg egyértelműen, hogy férfi vagy nő fogalmazta a levelek szövegét, mindenképp feltételezhető a megoldás – akár egész határozottan is.

A BBC beszámolójából kiderül, számos módja van annak, hogy a levélíró nemére következtessenek a megszövegezésből. Ilyen például a személyes névmások használata, magyarázza Dr. Tim Grant, a birminghami egyetem szakértője. „A nők például hajlamosak kevesebb első személyű személyes névmást használni, mint a férfiak” – mondja a szakember.

Szintén támpontként szolgálhat, hogy a női szövegírók általában több melléknévvel tűzdelik meg a mondataikat. A szóban forgó ügy kapcsán is ez vezette nyomra a hozzáértőket – a levelek ugyanis tele voltak a nőkre kifejezetten jellemző kifejező, leíró melléknevekkel. „Ezek persze statisztikai adatok” – mondja Dr. Grant. „De összhangban vannak egymással, ezért mertük már nyilvánosságra is hozni az eredményeket” – teszi hozzá.

A nyomozás még folyamatban van, a tettest még nem ismerik. Ha elkapják, aligha fog köszönőlevelet írni a törvényszéki nyelvészeknek.

Információ
X