-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kérlek, fejezd be a hülyeséget. Egyszer-kétszer talán vicces, de most ...2024. 11. 13, 12:05 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 12 kiegészítés: -A mai angolban a "kulcs" szó időben csak oda helyezhe...2024. 11. 13, 11:33 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: "..„ké” milyen meggondolásból jelentene 'eszközt', abba bele se merek gondolni....2024. 11. 13, 10:55 Szótekerészeti agybukfenc
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Metaforák helyett akkor mondd azt, hogy nt > nn. (Egyébként ezt se ...2024. 11. 13, 10:42 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 9 Gondolom félre értettél..: "....Csakhogy akkor a „keményebbé vált” volna" írt...2024. 11. 13, 10:06 Szótekerészeti agybukfenc
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
A kemofóbia nem új dolog, már az 1960-as években is létezett, és azóta is kitartóan tartja magát a laikusok, de sokszor még a tudósok körében is.
Ön is azok közé tartozik, akik árgus szemekkel vizsgálják át az élelmiszerek összetevőit E-betűs anyagokra vadászva? Irtózik vagy megijed a szintetikus vagy vegyi kifejezésektől? Egészséges és természetes ételeket szeretne fogyasztani? Akkor Ön lehet, hogy kemofóbiában szenved,ami nem más, mint irracionális félelem a vegyi, kémiai anyagoktól. Napjainkban egyre többen szenvednek kemofóbiában – mutatta ki egy kutatás, amelyről a Science Daily számolt be a közelmúltban.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Gordon Gribble vegyészprofesszor tanulmányában, amely egy élelmiszer-biztonsági folyóiratban fog megjelenni, amellett érvel, hogy a modern élelmiszerekben található adalékanyagok jellemzően ártalmatlanok, sőt sokszor kifejezetten jót tesznek. Azt írja, hogy naponta ki vagyunk téve különböző vegyületeknek, amelyek kis dózisban egyáltalán nem mérgezőek. Felhívja a figyelmet arra, hogy szintetikus (vagy akár természetes) anyagokat nemcsak az étellel és az itallal, de a légzéssel is bejuttatjuk a szervezetünkbe: a bor aromája, a virágok vagy a parfümök illata, egy pékség szaga vagy szemét bűze mind szintetikus és természetes vegyi anyagokból áll – ezektől mégsem irtózunk annyira, mint az élelmiszerekben található vegyületektől, amelyekről jellemzően szintén nem tudjuk, hogy micsodák.
Gribble kifejti, hogy az élelmiszer-ellenőröknek nem a növényvédő szerekre, az antibiotikumokra és a dioxinokra kellene koncentrálniuk, hanem a patogén anyagokra, a baktériumokra és a gombákra. Ezek ugyanis évente milliós nagyságrendű megbetegedést (és olykor halált) okoznak csak az Egyesült Államokban. A professzor tehát azt javasolja, hogy ne tartózkodjunk bizonyos ételek fogyasztásától csak azért, mert valamilyen szintetikus anyagot tartalmaznak, hanem inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra ügyeljünk.
„A táplálékunkban kis mennyiségben megtalálhatók olyan természetes összetevők, mint a szerves halogénvegyületek, a dioxinok, az aflatoxinok és mások. Végső soron a táplálékunk nagy része általunk nem kontrollált vegyi anyagokból áll: hasznosakból, és olyanokból is, amelyeknek nem szabadna előfordulniuk a jó minőségű élelmiszerekben.” A kemofóbia az 1960-as évek óta van jelen, és azóta minden nagyobb élelmiszerügyi botrány után újabb erőre kap. De míg a vegyi anyagok félelmet keltő oldalát minden alkalommal bemutatja a média, addig a hasznos hatásaikat sokkal kevésbé hangsúlyozzák.
Forrás