-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Bocs, de általánosságban beszélek a nyilvánosság kérdéséről, amit az említett e...2025. 03. 14, 09:37 A kutyára vagy csimpánzra hasonlítunk...
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Ugyan nem tudom miről beszélsz, de ha nem vagy képes összerakni, hogy ...2025. 03. 12, 17:14 A kutyára vagy csimpánzra hasonlítunk...
-
Sándorné Szatmári: Most én is kijelentem, hogy ezután csak az engedélyemmel idézhetik forrásként amit ide az ...2025. 03. 12, 16:37 A kutyára vagy csimpánzra hasonlítunk...
-
Sándorné Szatmári: @cikk "Aki bővebben kíváncsi a kísérletekre, és további hasonlóságokra és különbségekre vá...2025. 03. 12, 16:20 A kutyára vagy csimpánzra hasonlítunk...
-
Sándorné Szatmári: @bm: Az említett Koko majom bírta nyilvánvalóan azokat a képességeket, amelyekről a majom ...2025. 03. 12, 16:01 Áttörés: beszélő majmok
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Egy japán cég olyan berendezést készített, ami mind az öt alapízt meg tudja különböztetni. A gép mesterséges neuronhálókkal szimulálja az emberi ízlelést.
Az emberi érzékelés különböző modalitásai közül talán az ízlelés mesterséges reprodukálása jelenti a legnagyobb kihívást a szakemberek számára. Az ízélmény egyrészt nagyon szubjektív, másrészt lényegesen bonyolultabb folyamatok eredménye mint a látás vagy a hallás. Mivel az ízek és a szagok mennyiségileg kevés információt hordoznak ezért a legtöbb kutatás a látásra és a hallásra koncentrált.
A japán Keio Egyetem spinoffjaként létrejött Aissy cég egy olyan szenzor-rendszert fejlesztett ki, ami mind az 5 alapízt édes, sós, savanyú, keserű, umami) képes megkülönböztetni. Az íz-azonosító algoritmusokhoz mesterséges neurális hálókat használtak, hogy a gépi érzékelés jobban hasonlítson az emberi agyban végbemenő folyamatokhoz. Így a gép által meghatározott össz-ízérzet nagyobb hasonlóságot mutat a mi szubjektív ízélményükkel.