nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Visszaigényelhető a szlovák állampolgárság

Akár másnap is visszaigényelhetik szlovák állampolgárságukat azok, akik azt egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt elveszítették.

MTI | 2011. október 4.
|  

„A szlovák törvények értelmében ugyanis minden olyan személy kaphat szlovák állampolgárságot, aki legalább nyolc éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, beszél szlovákul és büntetlen előéletű” – írta hétfőn az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság belügyminisztériumi forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a törvény azoktól sem vitatja el ezt a jogot, akik korábban szlovák állampolgárságukat elvesztették.

Adott esetben tehát azok a szlovákiai magyarok, akik honosítással magyar állampolgárok lettek, és ezt bejelentették a szlovák hatóságoknál, törvényes úton ismét visszakaphatják szlovák állampolgárságukat – elméletileg. A gyakorlatban nem biztos, hogy kivitelezhető, figyelmeztet a belügyminisztérium.

„Minden állampolgársági kérelmet külön, egyénileg bírálunk el” – válaszolta Lubomíra Miklovicová, a tárca sajtóosztályának munkatársa a lap kérdésére. Hozzátette: a szlovák állampolgárság elnyerése nem alanyi jog, vagyis ha valaki teljesíti a felvételeket, még nem biztos, hogy automatikusan meg is kapja azt. A jelenlegi szlovák törvények a kettős állampolgárságot abban az esetben teszik lehetővé, ha például házasság útján tesz rá szert valaki.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg, a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a tapasztalatok alapján most ugyan újra módosítaná a tavaly megváltoztatott törvényt, de továbbra sem engedélyezné, hogy a szlovákiai magyarok az új magyarországi szabályok alapján magyar állampolgárságot kapjanak.

Robert Fico pártelnök vasárnap egy televíziós vitában elmondta: pártja tartja magát ahhoz, hogy azoknak, akik a jelenlegi magyar törvények alapján kapják meg magyar állampolgárságukat, el kell veszteniük szlovák állampolgárságukat.

„Ha viszont a többi állampolgárról van szó, akkor hajlandóak vagyunk tárgyalni az SDKU-val és a KDH-val” – jelentette ki Fico. Mint ismeretes, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) az általuk javasolt módosítással azt akarják elérni, hogy csak azok a kettős állampolgárok vesszék el szlovák állampolgárságukat, akik külföldi honosításuk ideje alatt nem laknak a célországban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X