-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kérlek, fejezd be a hülyeséget. Egyszer-kétszer talán vicces, de most ...2024. 11. 13, 12:05 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 12 kiegészítés: -A mai angolban a "kulcs" szó időben csak oda helyezhe...2024. 11. 13, 11:33 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: "..„ké” milyen meggondolásból jelentene 'eszközt', abba bele se merek gondolni....2024. 11. 13, 10:55 Szótekerészeti agybukfenc
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Metaforák helyett akkor mondd azt, hogy nt > nn. (Egyébként ezt se ...2024. 11. 13, 10:42 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 9 Gondolom félre értettél..: "....Csakhogy akkor a „keményebbé vált” volna" írt...2024. 11. 13, 10:06 Szótekerészeti agybukfenc
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Az ételek, italok ízlelése attól függ, hová valósiak vagyunk – derítették ki az angliai Nottinghami Egyetem szakemberei, akik kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a britek ízpreferenciái ugyanúgy változnak területek szerint, mint a nyelvjárások, és nagy mértékben függnek egy-egy terület történelmétől.
A britek ízlelése attól függ, hová valósiak, és szájuk melyik részén vannak a legaktívabb ízlelőbimbók. A skótok például a gazdag, krémes ízeket szeretik, amelyek a nyelv hátsó részén hatnak, a közép-angliai területeken élők jobban élvezik a curryt, mint azok, akiknek a nyelvük hegyén a legérzékenyebbek az ízlelőbimbók. A délieknek van a legkevésbé meghatározható ízviláguk. Az osztrigához hasonló drága eledelek kedveltek ezen a területen, de nem képviselik a többség ízlését. A legnépszerűbb íze általában a nyugati országrészből származó Cheddar sajtnak és a tejkrémes teáknak voltak.
„Az ízérzés a genetikai örökségünktől függ, de a neveltetésünk és az ízekkel kapcsolatos tapasztalatunk is befolyásolja. Akár a nyelvjárások esetében, amikor a hangsúlyt a különböző szótagokra vagy magánhangzó-csoportokra helyezik, a különböző területeken élő embereknek bizonyos ízek iránt fokozott az érzékenységük, és olyan ételeket keresnek, amelyekben megtalálják ezeket az ízeket” – idézte a kutatás vezetőjét, Andy Taylor professzort a The Daily Telegraph online kiadása.
A tanulmányt megrendelő londoni kávézólánc, a Costa Coffee ízmestere, Gennaro Pelliccia, akinek nyelvét 10 millió fontra (3,3 milliárd forint) biztosították, elmondta: az íz a legfontosabb tényező a cég és fogyasztói számára. „A kutatás nagyon érdekes bepillantást engedett a nemzet ízpreferenciáiba, és ez segítségünkre lesz, hogy olyan ízű kávéval szolgáljunk, amely mindenkinek elnyeri a tetszését” – mondta.
Milyen következtetéseket vontak le a szakemberek kutatásaikból?
Az északkeleti országrészben élők ízlelőbimbói érzékenyebbek az ételek ízére, mivel az ipari munkások lakta vidéken az embereknek „azonnal tápláló” ételekre volt szükségük.
A skótok esznek a leglassabban, és esendők a jégkrémmel és a Yorkshire puddinggal szemben – vagyis nem csak a skót nemzeti eledelnek számító sült kolbász, a haggis és a lazac közkedvelt arrafelé. Kedvelik a krémes tejkaramellát, de már nem olyan elterjedt az otthoni készítése, mint régebben; manapság inkább Mars-szeletként fogyasztják. Szeretik a gazdag, krémes ételeket, amelyek kicsit megtapadnak a szájpadláson.
Délkelet-Anglia, London talán azért vesztette el sajátos ízvilágát, mert a régióban nagyon sok nemzetiségű ember él. A fővárosban és környékén élő britek a legnyitottabbak a világ ételei iránt, kedvelik a spanyol és a közel-keleti konyhát is, pedig ezek igen fűszeresek.
A közép-angliai tájakon a kedvenc a curry, de nem feltétlenül a Birminghamben és Leicesterben letelepedett nagy ázsiai közösség miatt.
A walesiek ízlelését a nehézipar és a bányászat határozta meg: az erős, érett ízeket kedvelik, amelyek áthatolnak a bányászok által belélegzett poron és koszon. A hagyma és a póréhagyma íze telitalálat, csakúgy, mint a Worcester szószé.