-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kérlek, fejezd be a hülyeséget. Egyszer-kétszer talán vicces, de most ...2024. 11. 13, 12:05 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 12 kiegészítés: -A mai angolban a "kulcs" szó időben csak oda helyezhe...2024. 11. 13, 11:33 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: "..„ké” milyen meggondolásból jelentene 'eszközt', abba bele se merek gondolni....2024. 11. 13, 10:55 Szótekerészeti agybukfenc
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Metaforák helyett akkor mondd azt, hogy nt > nn. (Egyébként ezt se ...2024. 11. 13, 10:42 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 9 Gondolom félre értettél..: "....Csakhogy akkor a „keményebbé vált” volna" írt...2024. 11. 13, 10:06 Szótekerészeti agybukfenc
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Augusztus 5-én megkóstolták az első lombikhúsból készült hamburgert. A laboratóriumi húsgyártás kísérleteit a Google társalapítója, Sergey Brin pénzelte. De miért tartotta fontosnak a műhús ügyét a világ egyik leggazdagabb embere?
2013. augusztus 5-én megkóstolták az első laboratóriumban szintetizált húsból készült hamburgert. Állítólag a lombikhús íze még nem az igazi, de technológia nagy jövő elé néz. A következő húsz évben akár annyira elterjedtté is válhat a ma még igen drága hússzintézis, hogy a boltban majd választhatunk a környezetet kevésbé szennyező laboratóriumi és a hagyományosan készített hús közül. A mostani kísérleteket – a The Guardian beszámolója szerint – Sergey Brin, a Google társalapítója 250 ezer euróval támogatta. De miért fontos egy informatikus számára a szintetikus hús ügye?
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Brin az egyik leggazdagabb ember a világon, és már több olyan projektet finanszírozott, amelyek elsőre inkább sci-fibe illőek, mintsem valóságosak. A laboratóriumban őssejtekből előállított szintetizált hús azonban mégsem olyan vállalkozás, mint a civilek űrsétáltatása vagy a vezető nélküli autó fejlesztése – ezeket a projekteket ugyanis szintén pénzeli a Google-vezér. Brin azt nyilatkozta, hogy azért állt a lombikhús ügye mögé, mert fontos számára az állatok védelme. A nagy ipari gazdaságokban a levágásra váró állatokat elképesztő körülmények között tartják: legtöbbjük egy szűk dobozban él, amelyben megfordulni sem tud, természetes fényt vagy levegőt soha életében nem lát. A kis helyre zsúfolt állatok között rengetegféle betegség terjed, ezért az állatokat – a fertőzések elkerülése érdekében – egész életükön át antibiotikumokkal kezelik.
Ennek persze megvannak a következményei: a kórokozók rezisztenssé válása miatt olyan világméretű járványok alakulhatnak ki, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rák kialakulása és a krónikus szívbetegségek is összefüggésbe hozhatók a megevett hús minőségével: aki rendszeresen fogyaszt zsíros húst, 20 százalékkal valószínűbb, hogy ilyen megbetegedéstől fog szenvedni.
A húsipar a jelenlegi formájában rengeteg károsanyag-kibocsátással jár, és rengeteg víz szükséges hozzá. Mivel a Föld lakossága egyre nő, 2050-re akár meg is duplázódhat a húsfogyasztók száma, ami pedig azt is jelenti, hogy még több hús termelésére lesz szükség... Világos, hogy hosszú távon ez nem tartható fönn.
A megoldás azonban nem az, hogy a vegetáriánusokká váljunk – mondja el a fenti videóban a Harvard egyetem biológus-antropológusa, Richard Wrangham. Elmondása szerint az emberi faj a húsevéstől válhatott azzá, ami: az emberi evolúció fontos lépése volt a húsevés; ez adott annyi plusz energiát, ami az agy fejlődéséhez kellett. „Az ember az az élőlény, amely arra született, hogy szeresse a húst” – mondja a tudós. Ugyanakkor – figyelmeztet a tudós – ez is válhat fajunk végzetévé.
Sergey Brin szerint az emberiség előtt három lehetőség áll: vagy mindannyian vegetáriánusokká válunk, vagy figyelmen kívül hagyjuk a hústermeléssel kapcsolatos problémákat, vagy kitalálunk valami újat. Az első lehetőség természetesen nem túl reális, a második sajnos annál inkább, de nagyon nagy veszélyekkel járna, tehát – mondja Brin – logikus, hogy a harmadik lehetőséget válasszuk.
Ez pedig nem más, mint a hússzintézis. Mark Post, a maastrichti egyetem kutatója vezette azokat a laboratóriumi kísérleteket, amelyek a lombikhús kifejlesztésére irányultak. A hús, amit megeszünk nem más, mint állati izomszövet. Ez laboratóriumi körülmények között is előállítható állatoktól származó őssejtekből. Ezekből a sejtekből csak izomszövet fejlődhet: az őssejtet kiveszik az állatból, és megfelelő körülmények között a sejtek osztódni kezdenek, izomrostokba rendeződnek, így végső soron húst lehet előállítani egy lombikban.
A laboratóriumban készült hús tehát ma már nem science-fiction. A kóstoló persze csak az első lépés az újfajta hús elfogadtatásának történetében. Valószínűleg nagyon sok meggyőző érvelésre és kísérletre lesz még szükség ahhoz, hogy az átlagember valóban a lombikhúst válassza, és ne a „természetest”.
Forrás
Google's Sergey Brin bankrolled world's first synthetic beef hamburger